szép házunk lesz

Neki vágunk 2.0

2018 őszén vásároltunk egy házat, egy olyan naiv elképzeléssel, hogy azt kb. 15-20 millió forintból könnyedén felújítjuk. A házvásárlás mellet szólt, hogy az elmúlt 4-5 évben már keresztül kasul bejártuk a kerületet és amikor egy hirdetés felkerült a netre már tudtam, hogy melyik utcában hol készült a kép. Ismertük az összes eladó házat, telket, az utcák előnyeit-hátrányait, a nap dőlésszögét stb. Mielőtt ajánlatot tettünk volna a házra kihívtunk egy generál kivitelezőt, aki felmérte és azt mondta reális az összeg, amit rá tervezünk szánni és szerinte jó vétel. Egyeztettünk a szomszédokkal, hogy engedélyezik-e a ház szigetelését, ugyanis a ház oldalhatárra épült és akkor mindketten igent mondtak rá. Az árból alkudtunk egy picit majd egymás markába csaptunk az eladókkal. Ezt egy másik bejegyzésben el is tudjátok olvasni hogy történt. 

Aztán az eladók 3 hónap után kiköltöztek, mi meg egy borongós februáron birtokba vettük a házat. Kerestünk egy tervezőt, akinek elmondtuk mit szeretnénk és egy szépséges sütőpapíron megtervezte az új szoba elosztást, emelet bővítést majd elkért egy combos 800.000 ft-ot. Fájt, de kifizettük. A tervezésnél ugyanúgy elmondtuk neki, hogy mi az az összeg amit rá tudunk szánni és úgy tervezze meg a házat, hogy hellyel-közel kijöjjön ebből. No, képzelhetitek mi jött ezután. 

Egymás után érkeztek a generál kivitelezők. Mindegyikkel végigjártam a házat, átbeszéltük a részleteket és röpködtek a szebbnél szebb kifejezések, mint horcsik födém, parapet, salak töltés, cölöpfészek és így tovább. Volt, aki az első találkozó után eltűnt, volt aki rá akart beszélni vályogház építésre (mert neki az volt a nünükéje), volt aki meg akarta vásárolni a fél telket, hogy ikerházat építsen rajta és volt olyan is, aki vette a fáradtságot leült és próbált kiszenvedni magából egy árajánlatot. Összesen 8 generálost fogyasztottunk el és mielőtt megállapodtunk volna az egyikkel - aki amúgy az utcában lakott - meghalt. Szó szerint!

Van 8 ágyásunk és ha jönnek hozzánk látogatóba szoktunk rajta viccelődni, hogy itt vannak elásva azok, akik nem tudtak jó árajánlatot adni. Az igazság az, hogy a 8-ból kettő adott is. Csak sajnos egy olyan összeg szerepelt benne, ami egy új ház felépítésére is elég lett volna és konkrétan a duplája annak, amink rendelkezésre állt. Így teltek a hónapok, majd az évek és nem egyeztünk meg senkivel. 

Időközben befektettem a pénzt és vettünk 2019-ben egy lakást a Pannónia utcában, amit haszonnal eladtunk. Majd idén vettünk egy lakást a Dagály utcában, amit szintén haszonnal eladtunk. Még mondjuk necces múlt időben beszélni erről, mert a szerződést ugyan aláírtuk, de a teljesítés még várat magára. 

A lényeg, hogy a történetben eljutottam 2018-ból a mai naphoz és úgy döntöttem újból folytatom a szépházunklesz.blog.hu írását, mert egyszer talán tényleg szép házunk lesz :)

Tisztul a telek

A telek tele van nem használt fa anyaggal és mivel Télapóék tuti biztos hogy januárban döbbennek majd rá mennyi cuccot kell kipaterolniuk a házból a telekkel biztos nem fognak foglalkozni. Hiába kötöttük ki a szerződésben, hogy kitakarítva kell átadják az ingatlant, nem füzök hozzá túl sok reményt, hogy ez így is lesz. A legfőbb oka pedig szimplán az, hogy Télapó fia szerintem igénytelen és lusta és ő lakja most a házat. 

Így - míg tart a kerületben a zöld hulladék elszállítás - addig megragadom az alkalmat és amennyi zöld hulladékot el tudok vitetni annyit összeszedek. Mivel elég nagy a telek ezért ez nem egy napos meló sajna.

A telek tele van régi félig elkorhadt, megégett gyümölcsfákkal, elburjánzott mogyoróbokorral és rengeteg fenyő ággal, rönkkel, kiszáradt bokrokkal. A kisház mögött pedig rengeteg (szerintem padló deszka) apríték is található. Így történt az, hogy meghirdettem Market placen, hogy fa anyag ingyen elvihető. Többen rögtön rám írtak, de amint konkretizálni kezdtük, hogy pontosan mennyi is van és honnan kéne elhozni visszamondták. Aztán végre találtam egy magát Kia Hercegnőnek nevező illetőt (gondolom sejthetitek a csajé származását :P) aki megígérte hogy eljönnek a faanyagért. De mielőtt eljöttek volna drága apósom közölte hogy isten ments hogy nekik adjam, mert ő 3 taxis haverjának odaígérte. Így lemondtam Kia Hercegnőt aki nagyon csalódott volt. De mikorra el kellett volna hogy jöjjön a 3 taxis kolléga addigra meg én lettem az, mert persze mindhárom lemondta az utolsó percben. Hiába van ingyen, mivel nem tudok segíteni az elszállításban mégsem kell nekik, mert ők meg nem akarnak cipekedni. Pfff..

Így egyedül mentem el a telekre kedden, (mert ugyebár itt minden kedden történik) találkozni a favágókkal és álltunk neki a jó egy napos munkának -1 fokban. Ők elkezdték kivágni a gyümölcsfákat és mogyoró bokrokat és meg stócoltam a fadarabokat egy helyre. Délután 3-kor közölték, hogy ők mára végeztek (mert valóban mindent kivágtak) de a pakolásban nem tudnak tovább segíteni. Mikor körül néztem esküszöm sírhatnékom támadt, hogy még mennyi munka van hátra. És nem csak a munka látványa volt durva hanem hogy olyan nagy méretű rönkök is vannak a telken, amiket nem tudok egymagam megmozdítani. Még kb két órát folytattam a pakolást, összegereblyéztem 27 (!) zsák falevelet majd hazajöttem. img_9028.JPG

Kiro itthon kitalálta hogy van egy Hangya Közösség, akinek még anno céges szinten adtak molinó anyagot, amiből ők kutya kenelek árnyékolását oldották meg. Felhívta Krisztát a közösség vezetőjét, hogy nekik nem kell az ingyen faanyag. És láss csodát Kriszta zseni volt, mert beizzította a kapcsolat rendszerét és több menhelynek, hajléktalan szállónak és missziónak felajánlotta, akik a hétvégén el is jöttek érte. Azt is megígérték, hogy segítenek a bokrokat kötegekbe rendezni, hogy gyújtósnak elszállítható legyen és ha tudják még el is viszik. 


img_9020.JPG

 

Így hétvégén újból belebújtam a 3 réteg ruhámba (konkrétan síruhát öltöttem) és egész nap a mínusz 1 fokban dolgoztunk. Délelőtt a faanyagot szállítottuk el, majd míg fordult az utánfutós autó elugrottam a piacra (3-kor ebédelni). Mikor visszaértem láttam, hogy Télapó fia egy száll alsó gatyában matat a ház előtt. Ami igazából azért lepett meg, mert előzetesen azt az információt kaptam, hogy senki nincs otthon. Másrészt pedig azért, mert ha látta, hogy egész nap itt cipekedünk és kötegelünk akkor igazán kijöhetett volna segíteni, hiszen ez az ő faanyaguk. Nekik kéne kitakarítani a telket. Ahogy meglátott gyorsan visszabújt az odujába. Azt persze tudom hogy nem várhatom el, hogy a lehullott faleveleket felgereblyézze, isten ments hogy megőröltesse magát. De az általuk felhalmozott ágakról gondoskodni azért mégiscsak illet volna...

img_9024.JPG

Most ott tartunk, hogy valamelyest tisztult a telek, de még nincs az összes bozót összevagdicsolva és még ki kell marni a tuskókat a földből. Így holnap (ami újból kedd :P) jön a következő etap. 

Ja és a legjobb, hogy miközben gereblyézek olyan dolgokat találok, hogy nem találok szavakat. Például találtam egy beásott kádat a földbe, amibe persze beleesett az eső és most bele is fagyott. Így kirobbantani sem lehet onnan. Vajon mire használták? Izgi lesz ezt januárban elvinniük..  :P

A sütő papír esete

Kedden (mintha itt minden kedden történne) ellátogattunk Trombiékhoz a statikus hölgyhöz és lányához, ugyanis elkészültek az első körös tervekkel. Miután szépen elhelyezkedtünk a verandán Trombi elővette a sütő papírját (ami persze pausz papír, csak elsőre olyan sütőpapír formája van) és elkezdte mutogatni mit hogyan lehetne átalakítani.

img_8991.jpg

Továbbra is az alsó szinten helyeznénk el a nappalit a konyhával csak a jelenlegi bejáratot befalaznánk és áttennénk egy ablak helyére. Megmaradna lent egy mosdó és egy vendég/dolgozó szoba. Fent pedig helyet kapna a 3 háló és egy fürdő. Nagyon jó érzés volt végre valamit "alkotni" is és látni, hogyan alakul át a jelenlegi szoba elosztás. Vannak persze nehézségek, mert kelleni fog egy áthidalás a nappali és a konyha közé, ami miatt ott kisebb lesz a belmagasság (és ezért valószínű, hogy oda nem tudunk a felső konyhaszekrényt tenni), de azt mondták minden megoldható - és ezt valljuk be jó volt hallani :P . Azt mondták, hogy megtervezik a végleges pontos méreteket és elrendezéseket és egy hét múlva úgy találkozunk, hogy elhívnak a találkozóra egy gépészt, aki megtervezi hozzá (vagy legalábbis javasol) fűtés rendszert. Szem előtt kell tartanunk ugyanis a költségeket, mert a felvett hitel és támogatások összegével együtt nem mehetünk 20 millió Ft fölé. Trombi azt mondta ő biztosan belevágna, de ő egy építész akinek ez a hobbija és lehet hogy ő tud más tartalékokhoz is nyúlni mi pedig nem. 

margit56_fszt.jpg
margit56_emelet.jpg

Ablakokat továbbra sem tudunk elhelyezni az oldalhatáros hosszanti oldalon ezért az emeleten a gyerek szobákat kell a ball oldalra tenni, mert ott a ház oldal frontjára tehetünk ablakokat. Ott jelenleg egy terasz kezdemény van, amit levágunk és szimpla ablakok kerülnek a helyére. A szülői háló így átkerül a másik (jobb) oldalra, amitől egy kicsit tartok, mert sötét lesz és csak a hosszabbik oldalra tehető tetősík ablak. De azért cserébe, hogy a gyerekek szobája világos legyen be kell vállalni ezt az áldozatot. 

Földhivatal

Ma elballagtam a Földhivatalhoz is. Itt igazából nem volt sok dolgom, mert az ügyvédünk konkrétan minden papírt kitöltött és csak be kellett hogy vigyem. Viszont irtó sokan voltak, úgyhogy javaslom hogy ha menned kell vigyél 3 napi hideg élelmet. Én sajna utána terveztem ebédelni menni, úgyhogy így még lassabbnak tűnt az ügyintézés. 

A mérnök irodában kérték, hogy kérjem ki a telek sarok pontjait a tervezéshez, amit meg is tettem de lepattintottak. Azt mondták, hogy a földhivatal már nem végez ilyen szolgáltatást, hanem hivatalos földmérők csinálják 3 bicikli áráért. Akik majd ha felbérlem őket kikérik a gps koordinátákat és kitűzik a telket. Kértem, hogy akkor adják meg nekem a gps koordinátákat, de közölték, hogy nekem aztán meg minek és inkább nem adják ki.  

Szóval kedden majd megyek vissza a statikushoz, hogy legyen szíves oldja meg sarok pontok nélkül. Remélem menni fog. 

(Csak a mihez tartás végett: 1 futóbicikli = 15.000 Ft)

A csalódás

Ez a poszt már érik egy ideje. Konkrétan kedden úgy jöttem haza, hogy két pálinka kellett hozzá, hogy lenyugodjak és aki ismer tudja, hogy én elég gazdaságos vagyok mert egyáltalán nem iszom. Sőt! Már egy is elég ahhoz, hogy kiüssem magam, így viszonylag sokáig kitart nálunk egy üveg.

Az történt ugyanis, hogy keddre volt megbeszélve egy tervező irodával, hogy kijönnek és felmérik a ház szerkezetét. Mondhatnánk úgy is, hogy most ugrott a majom a vízbe. Ezt a tervező irodát az önkormányzatnál ajánlották, hívjuk őket az egyszerűség kedvéért Trombinak. Egy nagyon kedves hölgy a statikus, a lánya pedig az építész. Találkoztunk velük a saját házukban, ami az irodájuk is egyben és szintén a kerületben található. Ott elmondtuk, hogy miért szeretnénk házba költözni és miért és hogyan vettük meg ezt az ingatlant, illetve készítettem egy kezdetleges alaprajzot,amit akkor úgy gondoltam, hogy jó lesz. Íme.

Alul látható a fszt-i alaprajz, felül az emelet. Az előszobából ballra nyílik a nappali, szemben egy zuhanyzós mosdó, jobbra pedig az étkezős konyha, amit egy vendég/dolgozó szoba zár. Az előszobából lépcsőn jutunk fel a második szintre, ahol ballra található a szülői háló, jobbra pedig két gyerek szoba (persze nem egybenyílós, csak a tervező programban nem tudtam máshogy kialakítani), valamint egy sarokkádas fürdő és egy háztartási helyiség.  


alaprajz_tervezet.jpg

Megbeszéltük velük, hogy mivel egy falról már kiderült, hogy nem az, aminek mondja magát és nem ott van ahol kéne, ezért kijönnek és pontosan lemérik mi hol található. Készítenek egy valós alaprajzot, valamit egy átalakítási tervet. Az első kör 1000 Ft/nm árba fog kerülni, de az még nekem nem tiszta, hogy ez bruttó vagy nettó nm-ert takar e és hogy a jelenlegi alapján számoljuk vagy a tervezett alapján. Illetve hogy a kisház (a jelenlegi melléképület) beleszámítódik e vagy sem és milyen nm/áron.
Nos! Ez alapján (jóindulatúan) kb ennyibe fog ez kerülni:

Épület 82,6 nm
Melléképület  31,03 nm 
Total: 113.62 nm - kerekítve 114 nm 

Ergo, ha a melléképületet is teljes nm árral számoljuk akkor a jelenlegi nm alapján 114.000 Ft (+áfa?)

Miután kiválasztjuk az általunk tetsző alaprajzot, úgy azt ők további 2000 Ft/nm áron rajzolják meg olyan verzióban, hogy azt már el lehessen vinni egy gépészhez, aki meg tudja tervezni a fűtés/hűtés/meleg víz/áram stb terveket. Mivel a második kör már nagyobb nm-ről fog szólni így elképzelhető hogy akár 160 nm*2000 Ft-ba fog kerülni. Igen, uhh itt az első nem tervezett fél milliós tétel. :S

Szóval eljött a hölgy a lányával és miután Télapó beengedett minket elkezdték felmérni a házat. Még a felénél sem voltak, amikor befutott az Értékbecslő 2.0 Igen. Hívtunk egy másodikat. Az oka az előző posztomban van részletezve, konkrétan többre értékelte az ingatlant mint, amiről az adás vételi szól és szerintem nem reális a számítása. Így már 4 főre bővült szerény kis csapatunk (meg a nyuszi) aki folyton ott ugrált körülöttünk. Így együtt jöttünk-mentünk a szűkös kis helyiségekben adogatva egymásnak a cm-ert és mértük a falakat jobbról meg balról, kopogtattuk őket itt meg ott. A sokk hatás egymás után akkor ért, amikor közölte a statikus hogy a nyári konyha fala (ami a hozzá építés volt és az alaprajzon 50 cm vastag) az valójában csak egy sor tégla lehet, ami 25 cm és nem tartó fal. Aztán közölte, hogy az előszobában az oszlop amit azért tettek be Nyuszi állítása szerint hogy feljárót csináljanak a felső szintre, az konkrétan tartja a födémet és a terheléstől meg van repedve, felül a padláson pedig látszódhat hogy puklisodik is. Az oszlopot több helyen vassal tartják össze (Nyuszi szerint ott lett volna a lépcső tartója), statikus hölgy szerint pedig az oszlop repedt és azzal fogták össze. Na vajon kinek hiszek? eloszoba.jpg
Az általam hitt főfalak nem főfalak, a két szoba közt lévő (alaprajzon NEM jelölt fal) viszont tartó fal. Az alaprajzon konkrétan egy nagy 30 nm-es szoba van, a valóságban pedig 2 db 15 nm-es középen egy 30 cm-es téglafallal. Aminek most megtudtam a statikustól pont az a funkciója, hogy a padláson arra helyezték el a gerendákat, ergo azt tuti kiütni egy az egyben nem lehet. Megoldható, hogy eltűnjen, de egy áthidalót mindenképp tenni kell bele. Az hogy az ablak nem ott van vagy nem ott kezdődnek az ajtók ahol jelölve volt már mellékes. 

Nagy nehézségek árán felmásztunk a padlásra is, ahol megszemléltük a kipuklisodást (jéé a statikusnak igaza lett!) majd megnéztük a gömbvasakat, amik tartják össze a két oldal falat. A gerendák állapota siralmas, de ez még nem vészes ilyen idős háznál. 

Az Értékbecslő elköszönt. Megbeszéltük, hogy mi utaljuk az újabb 30 e Ft-ot ő meg készíti (a remélhetőleg) reálisabb értékbecslést. A statikus hölgy pedig kívülről is felmérte a házat, a kisházat majd a kertet is. Azalatt az idő alatt míg kint voltunk a kertben konkrétan jégkockára fagytam és úgy éreztem hogy összetörtek a nem várt fejlemények. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy valóban rossz döntést hoztunk vagy nem olyan siralmas a helyzet, csak a hideg esős november nem éppen pozitív gondolkodásra késztet. 

Kiroval itthon azt beszéltük, hogy átverve érezzük magunkat, mert a vásárlás előtt direkt fizettünk egy kivitelezőnek, akinek ez lett volna a munkája, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy egy rakás téglát veszünk, ami bontandó vagy egy alakítható házat. Illetve leírhatatlanul bosszant, hogy ennyi pénzből "csak" ennyire futja. Egyszerűen nem hiszem el. Ha összeadom az összes pénzünket és hozzá adom a felvett hitel + támogatások + pályázatok összegét akkor kb 60 millióval számolhatok. És ez nem elég egy ház befejezéséhez?? Hogy a túróba lehetséges ez??

Nem tudom eldönteni, hogy csak áltatom magam vagy tényleg nem látok tisztán. Reménykedem benne - úgymond nem reálisan - hogy kihozzuk ezt olcsóbban vagy tényleg nem fogjuk és egy életre eladósodunk?
Szóval kedd óta minden nap felteszem ezt a kérdést magamnak és odáig jutottam, hogy ha meglesznek a statikus 1 körös tervei, amiben látjuk a szoba elosztásokat akkor azzal a kezemben keresek egy jó pár kivitelezőt és megkérdezem ki mennyiért tudja megcsinálni. Ha valóban nem jön ki a matek, akkor kész eladjuk februárban. Slussz passz.

Bukni nem fogunk a telek áron, mert addig is felfelé mennek az árak (szerencsénkre). Na de utána hogyan tovább? Mert utána sem lesz több pénzünk és ugyanúgy hitelre lesz szükségünk.. 

Nagy a dilemma..

 

Az értékbecslő

Mi is az az értékbecslés? 

Hivatalosan egy értékelés - egy papír - ami számba veszi az ingatlanod előnyeit és hátrányait és megpróbálja a mai piaci környezetben megbecsülni, hogy vajon mennyit ér. Természetesen mindenkinek más és más az ízlésé és ami nekem szép az neked nem biztos hogy az, így az ilyen irányú dolgokat nem tartalmazza. De vannak egy ingatlannak olyan tulajdonságai amik besorolhatók, skálázhatók, értékelhetők pl fűtési rendszer, tájolás, nm stb.

Laikus szemmel az értékbecslés egy ingatlan.comról hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannal való összehasonlítás, ami nagyon-de-nagyon-de-nagyon sokba kerül nekem. 

Mivel szeretnénk CSOK-ot és hitelt is igénybe venni, ezért a bank első lépésként egy értékbecslővel felbecsülteti a ház értékét (és kifizetetti veled a díját). Adott is egy listát azok közül akiket hívhatunk hogy készítsék el. Nehezen, de végül tudtunk egy olyan időpontot találni, amikor már Télapó hazaér a munkából és még éppen hogy nem ment le a nap. A srácnak előre elküldtem a ház tulajdoni lapját, térkép másolatát, alaprajzát és fotókat. Illetve felhívtam a figyelmét arra, hogy a ház koszorúja megrepedt amit a padláson tud megnézni. A padlás jelenleg csak kívülről közelíthető meg és ezt valahogy ott a helyszínen nem tudta megugrani. Hiába utaltam rá, nem volt hajlandó felmenni. Inkább bement a kisházba és azt körbefotózta, de a rendeltetés szerűen használt ház padlására nem akart felmenni. Körbefotózta, majd mielőtt még kérdezhettem volna valamit konkrétan elköszönt és elindult kifelé. Aztán jött a levelezgetés a kollégájával hogy átadta másnak az ügyet és az szerint ez a telek jóval többet ér. Majd közölte hogy fizessük ki az értékbecslést és csak utána küldi át az eredményt. Mikor elküldte nem akartam hinni a szememnek. Olyan házakkal hasonlította össze, ahova konkrétan csak beköltözni kell, vagy olyannal ami ugyanilyen méretű telken áll, de szabadonálló építkezésű övezet. És a pontot az í-re az tette fel amikor a harmadik összehasonlító táblázatban ráismertem a mi házunk hirdetésére. Elhiszem, hogy biztosan nagy bódogság volt amikor talált egy közel azonos paraméterű hirdetést, de baszki a képek alapján nem jött át neki hogy ez ugyanaz a ház? Hogy lehet valamit saját magához hasonlítani? Tovább megyek.. az ingatlan.comon lévő árat hogy lehet releváns piaci árnak venni? Ha ingatlanos hirdet akkor az tartalmazza az ingatlanos 2-3 milliós jutalékát és az alkut is. Egy 40 milliós ház magán úton simán elmegy 35-ért és mindkét fél boldog.  

Szóval nagyon nem vagyunk megelégedve és esküszöm ez is egy olyan szakma mint az energetikai tanúsítvány készítő …. érettségi se kell hozzá és szarrá keresed magad. Ki mondhatja el még magáról hogy 20 perc alatt keresett 30 e ft-ot?

A szerződés

Rájöttem, hogy még nem is meséltem el az adás-vételi legszebb pillanatait. Na az úgy volt, hogy az uram adventure módban átszáguldott a városon majd a dimbes-dombos budán és a gyomrom kis fázis késéssel megérkezett utánunk. Télapó és Nyuszi már ott vártak a ház előtt és végül mi sem késtünk el. Tök szupi! 

Mikor bementünk volt egy kis "warm-up" dimi dumi, majd elkezdődött az adatok ellenőrzése és a szerződés átbeszélése. Míg az ügyvéd leellenőrizte, hogy azok vagyunk e akiknek mondjuk magunkat, addig az utolsó szó jogán Nyuszi magához vette a szót és úgy döntött bevallja a ház legnagyobb hibáját. Mivel a szerződés kitér arra, hogy az Eladók rejtett hibáról nem tudnak és kellékszavatosság terheli őket, ha tudnának ezért összeszedte minden bátorságát és bevallotta, hogy vannak hangyák a nappaliban! Baaaa! :-O

Mi konkrétan Kiroval alig tudtuk visszatartani a röhögésünket. Ahogy felvezette az egészet azt hittük valami nagyon nagy gebasz van, hogy vizes a fal, vagy beszakadt a pince vagy tök tudja mi. De hogy néha bejönnek a hangyák? Azt hiszem megoldjuk majd valahogy. 

A szerződést bekezdésről bekezdésre átbeszéltük, majd aláírtuk az összes oldalát mind a 6 példánynak, ami egy örökkévalóságnak tűnt. Majd leszámoltuk amit lekellett és mosolyogva elváltunk. 

Megbeszéltük, hogy jövő hét kedden találkozunk és Télapó beenged minket egy statikussal, aki leméri majd hogy most hol vannak a falak és mit hova kell majd tili-tolizni. 

A találkozó végére még az ügyvéddel is olyan jóba lettünk hogy megengedte hogy tegezzem. 

Papíron már ott lakunk

Amikor az adás vételi szerződést írtuk alá, akkor megkérdeztem Télapót, hogy bánná e ha már most bejelentkeznénk Patrikkal, ugyanis ő jövőre iskolába megy és fontos, hogy rajta legyen a körzetes tanköteles gyerekek listáján amit januárban húznak le. Mivel Télapó jóváhagyását adta, ezért elmentem a kitöltött lakcímbejelentőkkel az önkormányzathoz és megpróbáltam bejelenteni magunkat. De nem ment ez ám olyan könnyen, ugyanis, hiába volt adás vételi szerződésem, a földhivatal még nem végezte el a munkáját és nem szerepeltünk a széljegyen. Ezért még Télapó és Nyuszi a tulajdonosok, akik közül nem elég ha csak az egyik írja alá a bejelentő nyomtatványt, hanem mindkettőjüknek kell. Így másnap jöhettem vissza a két aláírással bár nem találkoztam közben Nyuszival.

Hozzá teszem, de tényleg csak költői megjegyzésként, hogy ha bárki bejelentkezik az én lakásomba az ég világon soha a tudomásomra nem jut. Szimplán lekéri a helyrajziszámot és alá láttamozza. Máris kész az ideiglenes lakcím.

Ja és az is kiderült, hogy ezek a jóéletűek osztatlan közös tulajdont csináltak és két lakássá jelentették át az amúgy egy db ingatlant. Így most lesz még egy köröm az önkormányzathoz is, hogy csinálják vissza egy lakássá abraka-dabra!

Találkoztam egy igazi favágóval

Bezony ám eljött életem ezen pontja is.. és hogy erre 36 évet kellett várni? No. A lényeg, hogy sztereotípiák ide vagy oda, a favágó úgy néz ki ahogy azt gyerekkorunkban elképzeltük. Munkás ruha (ződ!) szőrős arc és erős kézfogás.

A mi esetünkben Misinek hívják és nagyon barátságos egy fickó, siófokon lakik és 4 gyerkőce van. Azt szakértette, hogy a fenyőnek mennie kell, mert annyira ki van már jőve a gyökere földből, hogy erősebb viharnál ki tud fordulni. Ugyanis a fenyők gyökere nem lefele terjeszkedik hanem 45 fokos szögben oldalra. 
fenyo_1.jpgAz is mondta, hogy a mérete miatt alpin technikával kell kivágni és ez nekem 45 pénzembe fog kerül. Ha pedig szeretném, hogy a gyökere is eltűnjen (és miért is ragaszkodnék ahhoz hogy maradjon?) akkor az meg külön 30 pénzbe. A fa alatt megtisztítják a terepet, és csonting visszavágják az összes rózsa bokrot meg csipkebogyót, majd alulról felfele elkezdik levágni az ágakat. Az egyikőjük mászik és vág a másik lent darabol. Amikor már csak a törzs maradt akkor elkezdik feldarabolni 30-40 cm-es rönkökre ami pedig állítólag nagyon jó tüzelő anyag és finom illata van. 

Végig mentünk a telek többi fáján is és megbeszéltük, hogy igazából majdnem mindent kivágunk. Van még három elég ramaty állapotban lévő gyümölcsfa (alma, barack, körte), egy megy (aminek megkímélem az életét, hadd lássuk mire képes jövőre) és 4 mogyoró bokor. Ezeket én szintén kivágatnám, de a gyökerüket ugyanúgy mint a fenyőnek marni kell és ez bizony drága dolog. A telek egyik felén áll még egy szép szelíd gesztenye fa, ezt nem fogjuk kivágni, csak kicsit felnyírjuk, illetve van két tavaszi orgona is. Ezen kívül van még szőlő és málna, amire kategorikusan kijelentette, hogy azt nem vállalja, mert nem lehet őket kiirtani.   

Míg ők dolgoznak én meg szedem majd össze a leveleket és takarítom ki a kertet. Jó kis nap lesz, csak ne essen az eső.

 

Fúj a szél a fákat, letöri az ágat.. reccs!

A telek mondhatni közepén elég közel a házhoz van egy hatalmas ős fenyő. Nagyon szép a lelkem és látszik, hogy az évek alatt jól volt tartva, mert most a földtől mért egy méteres magasságában 170 cm a törzs kerülete. Alatta már kikopott a föld és lassan kezdenek kilátszani a gyökerei (biztos fázik is a lába :P) és kicsit elkezdett dőlni. Az nem mondhatni hogy veszélyes, vagy legalábbis még nem láttam nagy szélben, de elképzelhető, hogy ha napelemet teszünk a házra és jön egy erőteljesebb vihar, akkor bizony megsimogatja őket. És mivel eléggé korlátozza a napozottságot, ezért ha tetszik ha nem, ki kell vágjuk. Fáj a szívem érte, de muszáj lesz.

fa.jpg

Ez mit is jelent a mi esetünkben? Először is azt, hogy be kell pattyogjak az önkormányzathoz és meg kell kérvényezzem a kivágást. Van egy formanyomtatványuk rá, amiben meg kell indokolni a kivágás okát, csatolni kell egy szép kis telek rajzot, amin számozzuk a fákat és mellékelni egy 3000 Ft-os illetékbélyeget. Az elbírálás 60 napig tart, ugyanis kijön egy újabb szakértő és megnézi, hogy valóban dől e az a fa, és hogy a telken milyen további fák találhatók. Ha úgy ítéli meg, hogy a kérés nem megalapozott vissza is utasíthatja a kivágást. Ha megengedi, akkor másik fával kell pótolni. De nem ám akármilyennel. Ez is pontosan szabályozva van, hogy mit és hova ültethetünk helyette. Ültethetünk egy 6 cm átmérőjű díszfát vagy két 3 cm átmérőjű gyümölcsfát. Ha pedig visszautasítja és mi mégis ki akarnánk vágni akkor a törzsátmérő 6 cm-enként 45 e Ft-ot kell fizetni amiből közterületen ültetnek másik fákat. A mi esetünkben ez 170/3.14/6=9 fa azaz 9x45.000 Ft. 

Maga a fa kivágása egy újabb tétel lesz, mert a mérete lassan alpin technikát igényel és ezt kevés favágó tudja kivitelezni. Kértem be egy ajánlatot egy favágótól, aki azt írta vissza, hogy kb 65-70 Ft-ba fog kerül és ebbe nincs benne a zöld hulladék elszállítása.

Törtük a fejünket, hogy mit lehetne készíteni belőle, hogy legalább a fa anyagot megspóroljuk, de egyenlőre a kerítésen kívül nincs más ötletünk, ahhoz pedig kevés.

Egyszer láttam egy bicikli tartót egy nagyobb rönkből, úgy hogy a keréknek nagyobb bevágásokat csináltak és az tartotta meg a biciklit.  

süti beállítások módosítása