Találkoztam egy igazi favágóval

Bezony ám eljött életem ezen pontja is.. és hogy erre 36 évet kellett várni? No. A lényeg, hogy sztereotípiák ide vagy oda, a favágó úgy néz ki ahogy azt gyerekkorunkban elképzeltük. Munkás ruha (ződ!) szőrős arc és erős kézfogás.

A mi esetünkben Misinek hívják és nagyon barátságos egy fickó, siófokon lakik és 4 gyerkőce van. Azt szakértette, hogy a fenyőnek mennie kell, mert annyira ki van már jőve a gyökere földből, hogy erősebb viharnál ki tud fordulni. Ugyanis a fenyők gyökere nem lefele terjeszkedik hanem 45 fokos szögben oldalra. 
fenyo_1.jpgAz is mondta, hogy a mérete miatt alpin technikával kell kivágni és ez nekem 45 pénzembe fog kerül. Ha pedig szeretném, hogy a gyökere is eltűnjen (és miért is ragaszkodnék ahhoz hogy maradjon?) akkor az meg külön 30 pénzbe. A fa alatt megtisztítják a terepet, és csonting visszavágják az összes rózsa bokrot meg csipkebogyót, majd alulról felfele elkezdik levágni az ágakat. Az egyikőjük mászik és vág a másik lent darabol. Amikor már csak a törzs maradt akkor elkezdik feldarabolni 30-40 cm-es rönkökre ami pedig állítólag nagyon jó tüzelő anyag és finom illata van. 

Végig mentünk a telek többi fáján is és megbeszéltük, hogy igazából majdnem mindent kivágunk. Van még három elég ramaty állapotban lévő gyümölcsfa (alma, barack, körte), egy megy (aminek megkímélem az életét, hadd lássuk mire képes jövőre) és 4 mogyoró bokor. Ezeket én szintén kivágatnám, de a gyökerüket ugyanúgy mint a fenyőnek marni kell és ez bizony drága dolog. A telek egyik felén áll még egy szép szelíd gesztenye fa, ezt nem fogjuk kivágni, csak kicsit felnyírjuk, illetve van két tavaszi orgona is. Ezen kívül van még szőlő és málna, amire kategorikusan kijelentette, hogy azt nem vállalja, mert nem lehet őket kiirtani.   

Míg ők dolgoznak én meg szedem majd össze a leveleket és takarítom ki a kertet. Jó kis nap lesz, csak ne essen az eső.