A csalódás

Ez a poszt már érik egy ideje. Konkrétan kedden úgy jöttem haza, hogy két pálinka kellett hozzá, hogy lenyugodjak és aki ismer tudja, hogy én elég gazdaságos vagyok mert egyáltalán nem iszom. Sőt! Már egy is elég ahhoz, hogy kiüssem magam, így viszonylag sokáig kitart nálunk egy üveg.

Az történt ugyanis, hogy keddre volt megbeszélve egy tervező irodával, hogy kijönnek és felmérik a ház szerkezetét. Mondhatnánk úgy is, hogy most ugrott a majom a vízbe. Ezt a tervező irodát az önkormányzatnál ajánlották, hívjuk őket az egyszerűség kedvéért Trombinak. Egy nagyon kedves hölgy a statikus, a lánya pedig az építész. Találkoztunk velük a saját házukban, ami az irodájuk is egyben és szintén a kerületben található. Ott elmondtuk, hogy miért szeretnénk házba költözni és miért és hogyan vettük meg ezt az ingatlant, illetve készítettem egy kezdetleges alaprajzot,amit akkor úgy gondoltam, hogy jó lesz. Íme.

Alul látható a fszt-i alaprajz, felül az emelet. Az előszobából ballra nyílik a nappali, szemben egy zuhanyzós mosdó, jobbra pedig az étkezős konyha, amit egy vendég/dolgozó szoba zár. Az előszobából lépcsőn jutunk fel a második szintre, ahol ballra található a szülői háló, jobbra pedig két gyerek szoba (persze nem egybenyílós, csak a tervező programban nem tudtam máshogy kialakítani), valamint egy sarokkádas fürdő és egy háztartási helyiség.  


alaprajz_tervezet.jpg

Megbeszéltük velük, hogy mivel egy falról már kiderült, hogy nem az, aminek mondja magát és nem ott van ahol kéne, ezért kijönnek és pontosan lemérik mi hol található. Készítenek egy valós alaprajzot, valamit egy átalakítási tervet. Az első kör 1000 Ft/nm árba fog kerülni, de az még nekem nem tiszta, hogy ez bruttó vagy nettó nm-ert takar e és hogy a jelenlegi alapján számoljuk vagy a tervezett alapján. Illetve hogy a kisház (a jelenlegi melléképület) beleszámítódik e vagy sem és milyen nm/áron.
Nos! Ez alapján (jóindulatúan) kb ennyibe fog ez kerülni:

Épület 82,6 nm
Melléképület  31,03 nm 
Total: 113.62 nm - kerekítve 114 nm 

Ergo, ha a melléképületet is teljes nm árral számoljuk akkor a jelenlegi nm alapján 114.000 Ft (+áfa?)

Miután kiválasztjuk az általunk tetsző alaprajzot, úgy azt ők további 2000 Ft/nm áron rajzolják meg olyan verzióban, hogy azt már el lehessen vinni egy gépészhez, aki meg tudja tervezni a fűtés/hűtés/meleg víz/áram stb terveket. Mivel a második kör már nagyobb nm-ről fog szólni így elképzelhető hogy akár 160 nm*2000 Ft-ba fog kerülni. Igen, uhh itt az első nem tervezett fél milliós tétel. :S

Szóval eljött a hölgy a lányával és miután Télapó beengedett minket elkezdték felmérni a házat. Még a felénél sem voltak, amikor befutott az Értékbecslő 2.0 Igen. Hívtunk egy másodikat. Az oka az előző posztomban van részletezve, konkrétan többre értékelte az ingatlant mint, amiről az adás vételi szól és szerintem nem reális a számítása. Így már 4 főre bővült szerény kis csapatunk (meg a nyuszi) aki folyton ott ugrált körülöttünk. Így együtt jöttünk-mentünk a szűkös kis helyiségekben adogatva egymásnak a cm-ert és mértük a falakat jobbról meg balról, kopogtattuk őket itt meg ott. A sokk hatás egymás után akkor ért, amikor közölte a statikus hogy a nyári konyha fala (ami a hozzá építés volt és az alaprajzon 50 cm vastag) az valójában csak egy sor tégla lehet, ami 25 cm és nem tartó fal. Aztán közölte, hogy az előszobában az oszlop amit azért tettek be Nyuszi állítása szerint hogy feljárót csináljanak a felső szintre, az konkrétan tartja a födémet és a terheléstől meg van repedve, felül a padláson pedig látszódhat hogy puklisodik is. Az oszlopot több helyen vassal tartják össze (Nyuszi szerint ott lett volna a lépcső tartója), statikus hölgy szerint pedig az oszlop repedt és azzal fogták össze. Na vajon kinek hiszek? eloszoba.jpg
Az általam hitt főfalak nem főfalak, a két szoba közt lévő (alaprajzon NEM jelölt fal) viszont tartó fal. Az alaprajzon konkrétan egy nagy 30 nm-es szoba van, a valóságban pedig 2 db 15 nm-es középen egy 30 cm-es téglafallal. Aminek most megtudtam a statikustól pont az a funkciója, hogy a padláson arra helyezték el a gerendákat, ergo azt tuti kiütni egy az egyben nem lehet. Megoldható, hogy eltűnjen, de egy áthidalót mindenképp tenni kell bele. Az hogy az ablak nem ott van vagy nem ott kezdődnek az ajtók ahol jelölve volt már mellékes. 

Nagy nehézségek árán felmásztunk a padlásra is, ahol megszemléltük a kipuklisodást (jéé a statikusnak igaza lett!) majd megnéztük a gömbvasakat, amik tartják össze a két oldal falat. A gerendák állapota siralmas, de ez még nem vészes ilyen idős háznál. 

Az Értékbecslő elköszönt. Megbeszéltük, hogy mi utaljuk az újabb 30 e Ft-ot ő meg készíti (a remélhetőleg) reálisabb értékbecslést. A statikus hölgy pedig kívülről is felmérte a házat, a kisházat majd a kertet is. Azalatt az idő alatt míg kint voltunk a kertben konkrétan jégkockára fagytam és úgy éreztem hogy összetörtek a nem várt fejlemények. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy valóban rossz döntést hoztunk vagy nem olyan siralmas a helyzet, csak a hideg esős november nem éppen pozitív gondolkodásra késztet. 

Kiroval itthon azt beszéltük, hogy átverve érezzük magunkat, mert a vásárlás előtt direkt fizettünk egy kivitelezőnek, akinek ez lett volna a munkája, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy egy rakás téglát veszünk, ami bontandó vagy egy alakítható házat. Illetve leírhatatlanul bosszant, hogy ennyi pénzből "csak" ennyire futja. Egyszerűen nem hiszem el. Ha összeadom az összes pénzünket és hozzá adom a felvett hitel + támogatások + pályázatok összegét akkor kb 60 millióval számolhatok. És ez nem elég egy ház befejezéséhez?? Hogy a túróba lehetséges ez??

Nem tudom eldönteni, hogy csak áltatom magam vagy tényleg nem látok tisztán. Reménykedem benne - úgymond nem reálisan - hogy kihozzuk ezt olcsóbban vagy tényleg nem fogjuk és egy életre eladósodunk?
Szóval kedd óta minden nap felteszem ezt a kérdést magamnak és odáig jutottam, hogy ha meglesznek a statikus 1 körös tervei, amiben látjuk a szoba elosztásokat akkor azzal a kezemben keresek egy jó pár kivitelezőt és megkérdezem ki mennyiért tudja megcsinálni. Ha valóban nem jön ki a matek, akkor kész eladjuk februárban. Slussz passz.

Bukni nem fogunk a telek áron, mert addig is felfelé mennek az árak (szerencsénkre). Na de utána hogyan tovább? Mert utána sem lesz több pénzünk és ugyanúgy hitelre lesz szükségünk.. 

Nagy a dilemma..