Az értékbecslő

Mi is az az értékbecslés? 

Hivatalosan egy értékelés - egy papír - ami számba veszi az ingatlanod előnyeit és hátrányait és megpróbálja a mai piaci környezetben megbecsülni, hogy vajon mennyit ér. Természetesen mindenkinek más és más az ízlésé és ami nekem szép az neked nem biztos hogy az, így az ilyen irányú dolgokat nem tartalmazza. De vannak egy ingatlannak olyan tulajdonságai amik besorolhatók, skálázhatók, értékelhetők pl fűtési rendszer, tájolás, nm stb.

Laikus szemmel az értékbecslés egy ingatlan.comról hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlannal való összehasonlítás, ami nagyon-de-nagyon-de-nagyon sokba kerül nekem. 

Mivel szeretnénk CSOK-ot és hitelt is igénybe venni, ezért a bank első lépésként egy értékbecslővel felbecsülteti a ház értékét (és kifizetetti veled a díját). Adott is egy listát azok közül akiket hívhatunk hogy készítsék el. Nehezen, de végül tudtunk egy olyan időpontot találni, amikor már Télapó hazaér a munkából és még éppen hogy nem ment le a nap. A srácnak előre elküldtem a ház tulajdoni lapját, térkép másolatát, alaprajzát és fotókat. Illetve felhívtam a figyelmét arra, hogy a ház koszorúja megrepedt amit a padláson tud megnézni. A padlás jelenleg csak kívülről közelíthető meg és ezt valahogy ott a helyszínen nem tudta megugrani. Hiába utaltam rá, nem volt hajlandó felmenni. Inkább bement a kisházba és azt körbefotózta, de a rendeltetés szerűen használt ház padlására nem akart felmenni. Körbefotózta, majd mielőtt még kérdezhettem volna valamit konkrétan elköszönt és elindult kifelé. Aztán jött a levelezgetés a kollégájával hogy átadta másnak az ügyet és az szerint ez a telek jóval többet ér. Majd közölte hogy fizessük ki az értékbecslést és csak utána küldi át az eredményt. Mikor elküldte nem akartam hinni a szememnek. Olyan házakkal hasonlította össze, ahova konkrétan csak beköltözni kell, vagy olyannal ami ugyanilyen méretű telken áll, de szabadonálló építkezésű övezet. És a pontot az í-re az tette fel amikor a harmadik összehasonlító táblázatban ráismertem a mi házunk hirdetésére. Elhiszem, hogy biztosan nagy bódogság volt amikor talált egy közel azonos paraméterű hirdetést, de baszki a képek alapján nem jött át neki hogy ez ugyanaz a ház? Hogy lehet valamit saját magához hasonlítani? Tovább megyek.. az ingatlan.comon lévő árat hogy lehet releváns piaci árnak venni? Ha ingatlanos hirdet akkor az tartalmazza az ingatlanos 2-3 milliós jutalékát és az alkut is. Egy 40 milliós ház magán úton simán elmegy 35-ért és mindkét fél boldog.  

Szóval nagyon nem vagyunk megelégedve és esküszöm ez is egy olyan szakma mint az energetikai tanúsítvány készítő …. érettségi se kell hozzá és szarrá keresed magad. Ki mondhatja el még magáról hogy 20 perc alatt keresett 30 e ft-ot?