Az alku

Másnap reggel (miután megtettük és elutasították az ajánlatunkat) felhívott az ingatlanos hogy mégiscsak elfogadnák az eladók az ajánlatot, azzal a feltétellel, hogy

  • mi fizessük az ingatlanos jutalékot
  • 3 hónapos kiköltözési határidőt kérnek
  • valamint egy nagyobb vételár részletet a szerződés aláíráskor. 

Kiro nem engedett és közölte, hogy az ingatlanos jutalékát az eladónak kell fizetni, kiköltözésre pedig úgy hogy készpénzben fizetjük ki az egészet, így maximum 6 hetet engedünk. Na innen indultunk. Én kezdtem belefáradni a keresgélésbe és ingatlanos jutaléka ide vagy oda úgy érzem ezt a döntést a hosszú távra hozzuk és rugalmasabbnak kell lennünk. Ráadásul jön a karácsony és az tuti biztos, hogy munkást se fogok találni, aki elkezdené az ünnepek előtt a bontást. Szóval megbeszéltük, hogy nagyjából okés és este találkozunk személyesen, hogy átbeszéljük a részleteket.

Kiroval odamentünk munka után és a két testvér tulaj együtt fogadott minket. Az egyik a Télapó, akiről már írtam korábban, hogy nagyon vékony és hosszú szakálla miatt neveztem el így. A másik testvér pedig olyan, mint Micimackó meséjéből a Nyuszi. Jókedélyű, de olyan tudálékos fajta is. Lassan, megfontoltan mesél és azt is képes elmagyarázni, hogy a nap reggel keleten kel és nyugaton nyugszik. Gondoltátok volna?  
haz12.jpg

Mikor beléptünk az ajtón jeleztem az eladóknak, hogy édesapám nemsokára érkezik (ő volt a kinevezett tanúm :P), mire Nyuszi közölte, hogy nincs miért jönnie, mert nincs alku. Neki nem tetszik ez az egész, és különben is hogy lesz, hogy az ingatlanossal nekik szerződésük szerint közel 2 milliós jutalékot kell fizetni és most "csak" 500 ezer Ft-ról beszélünk.  

Döbbenet.

Kezdtük az elejétől az egészet. Legelőször is tisztázni kellett, hogy miért van ez a bizalmatlanság és hogy hol csúsztak szét az információk. A ki kinek mit mondott részt most átugornám, de úgy érzem egy izzasztó 40 perc után végre kezdtünk egy irányba menni és megállapodtunk, hogy osztozunk az ingatlanos jutalékán. Ekkor futott be apu. Megbeszéltük a végleges vételárat, a foglaló összegét, a fizetési ütemezést és végül a kiköltözési határidőt is. Ez utóbbiban vagyok pöttyet csalódott, mert szerződés aláírástól számítva 90 napban állapodtunk meg ami február 10. Racionálisan tudom, hogy karácsony előtt nem lenne egy kapavágás sem, de ha február közepén kezdjük el a munkákat és onnan még kb 9-10 hónap a felújítás akkor jóesetben jövő karácsonykor tudunk csak beköltözni. Patrik pedig szeptembertől kezdi a sulit és jó lenne ha azt már a körzetes sulijában kezdhetné.

Miközben beszéltük a további részleteket Télapó nyula - mert neki valóban volt egy igazi nyula - meg még sok más ciripelő, csúszó mászó szépsége a vitrinekben, ott ugra bugrált a konyhában. Megállapodtunk abban, hogy ideiglenes lakcímmel Patrikkal már idén bejelentkezünk, hogy ne legyen gond a felvételinél. Illetve hogy a házat úgy adják majd át, hogy teljesen kiürítik és csak az ép téglákat és cserepeket hagyják itt. Ez azért volt lényeges alku kérdés, mert a ház totál tele van régi - egy élet alatt felgyülemlett - cuccal. Az idős néni dolgain kívül pedig nagyon sok törött nem használt kacat is van, a padlás tele régi szigetelő anyaggal, gerendával de még egy kád is van fent. A kisház ami a telken van szintén dugig van nem használt cuccokkal.

Miután kifizettük az ingatlanost - akinek én véletlenül kevesebbet adtam - de a hős apám kisegített :P - átadtam a foglaló összegét is és aláírtuk a papírokat. Abban állapodtunk meg, hogy egy hét múlva az ügyvédnél aláírjuk a végleges adás vételit. Addig pedig ők elkészíttetik az energetikai tanúsítványt (mert enélkül már nem lehet adás vételit kötni), mi pedig egy értékbecslővel kijövünk és felbecsültetjük a házat, mert szeretnénk rá CSOK-ot is igénybe venni.  

Amikor a házból kijöttünk első alkalommal csapott meg annak a szele, hogy Úristen biztosan ki akarok én ide költözni?! Nagyon sötét volt az utcán, csönd, sehol egy lélek még autó sem jár pedig még csak 8 óra. Bezzeg itt a lakásunknál még este 10-kor is történik valami, sosem érzem egyedül magam. 

Másnap gyorsan írtam is az Elműnek (mint büszke új talaj :P) hogy nézzék már meg a közvilágítást a telek előtt, mert konkrétan két oszlop is van de egyikben sem ég a lámpa. Nappal persze észrevettem hogy az egyiken nincs is lámpa búra, szóval nincs mi égjen.. :/