Fúj a szél a fákat, letöri az ágat.. reccs!

A telek mondhatni közepén elég közel a házhoz van egy hatalmas ős fenyő. Nagyon szép a lelkem és látszik, hogy az évek alatt jól volt tartva, mert most a földtől mért egy méteres magasságában 170 cm a törzs kerülete. Alatta már kikopott a föld és lassan kezdenek kilátszani a gyökerei (biztos fázik is a lába :P) és kicsit elkezdett dőlni. Az nem mondhatni hogy veszélyes, vagy legalábbis még nem láttam nagy szélben, de elképzelhető, hogy ha napelemet teszünk a házra és jön egy erőteljesebb vihar, akkor bizony megsimogatja őket. És mivel eléggé korlátozza a napozottságot, ezért ha tetszik ha nem, ki kell vágjuk. Fáj a szívem érte, de muszáj lesz.

fa.jpg

Ez mit is jelent a mi esetünkben? Először is azt, hogy be kell pattyogjak az önkormányzathoz és meg kell kérvényezzem a kivágást. Van egy formanyomtatványuk rá, amiben meg kell indokolni a kivágás okát, csatolni kell egy szép kis telek rajzot, amin számozzuk a fákat és mellékelni egy 3000 Ft-os illetékbélyeget. Az elbírálás 60 napig tart, ugyanis kijön egy újabb szakértő és megnézi, hogy valóban dől e az a fa, és hogy a telken milyen további fák találhatók. Ha úgy ítéli meg, hogy a kérés nem megalapozott vissza is utasíthatja a kivágást. Ha megengedi, akkor másik fával kell pótolni. De nem ám akármilyennel. Ez is pontosan szabályozva van, hogy mit és hova ültethetünk helyette. Ültethetünk egy 6 cm átmérőjű díszfát vagy két 3 cm átmérőjű gyümölcsfát. Ha pedig visszautasítja és mi mégis ki akarnánk vágni akkor a törzsátmérő 6 cm-enként 45 e Ft-ot kell fizetni amiből közterületen ültetnek másik fákat. A mi esetünkben ez 170/3.14/6=9 fa azaz 9x45.000 Ft. 

Maga a fa kivágása egy újabb tétel lesz, mert a mérete lassan alpin technikát igényel és ezt kevés favágó tudja kivitelezni. Kértem be egy ajánlatot egy favágótól, aki azt írta vissza, hogy kb 65-70 Ft-ba fog kerül és ebbe nincs benne a zöld hulladék elszállítása.

Törtük a fejünket, hogy mit lehetne készíteni belőle, hogy legalább a fa anyagot megspóroljuk, de egyenlőre a kerítésen kívül nincs más ötletünk, ahhoz pedig kevés.

Egyszer láttam egy bicikli tartót egy nagyobb rönkből, úgy hogy a keréknek nagyobb bevágásokat csináltak és az tartotta meg a biciklit.